Zimska setva Luka - Luk Zimac

Krajem oktobra a početkom novembra trebalo bi početi sa sejanjem jesenje(zimske setve luka). Ja lično radim preko jeseni a ne na proleće jer nije potrebno  neka preveliko ulaganje u njega, a preko zime mu neće biti ništa. sad ću Vam objasniti kako ću ja sejem.

Pre svega treba da imate sad luk a on se dobija setvom semena luka, to seme se nalazi na izvodama luka koji je posejan iz sada luka.

Znači prve godine morate nabaviti kvalitetno seme, na početku maja (možete i krajem aprila, toplo i vlažno zemljište) u predhodno pripremljeno zemljište (iskultivirano-usitnjeno). Napravite budakom razor u zemlji, i semenke ubacite u razor(ne mora biti dubok, oko 3-5cm), zagrnite ga sitnom vlažnom zemljom ne morate ga zalivati jedino kad nikne sav sejite ga ređe.
Kad taj završi vegetaciju njega izvatite i onda imate luk za sadjenje t.j. sad luk.

Za setvu jesenjeg luka nije potrebna puno sitna, a ni puno krupna zemlja, (pred setvu je trebalo baciti đubre stajsko i zaorati, potanjirati, i podrljati, po potrebi frezirati) kada iskopate razore dubine od 5-10cm otprilike da mogu stati četri prsta vodoravno, ravno sa zemljom u razor.
Doljni deo sada luka se stavlja i nežno ubada u zemlju u razmaku jedan od drugog od 5-10 cm, meni je lakše ređe sejanje zbog kasnijeg kopanja.
Odma pored završenog razora kopamo drugi razor, tako da zagrćemo prvi.

Nega 
Posle setve a pre nicanja možemo baciti kuhinjsku so (može i morska ili stočna, ali nikako nitratnu), bacanjem soli po luku sprečavamo nastanak crvića (tj larvi lukove mušice) koji jedu koren luka i zbog toga luk se suši, takođe je isto dobar protiv puževa.
-Ljubičasti,  -Srebrnjak, -Crni(žuti)

Pogledajte sad o svakoj sorti posebno.

Pročitajte više o Crnom Luku
Srebrnjak Luk - Pročitajte
Pročitajte više o Ljubičastom Luku
Vlašik (Vlašac) Luk - Pročitajte

Pročitajte više o Belom Luku

Коментари