Postoje razno vreme kada se seje: Zimac i Letnji Beli Luk.
|
Klasičan Beli Luk |
Beli Luk je poznati u narodnim lekovima, i u narodnim predanjima koristi
se u svake svrhe, sadrži puno korisnih vitamina. Postoje i razne sorte,
Bosut, Domaći Ozim, Labud i tako dalje, ja trenutno posedujem dve sorte
belog luka, jedna je španska (ista je kao i svaki beli luk samo što je
glavica veličine jedne srednje jabuke, tetka mi je donela iz švajcarske
(tamo je kupila i nije hibrid niti GMO) a drugi sam nabavio od strine
ona je imala dugo godina u bašti gajila ga pored cveća i mislila je da
je sveće dok ja nisam otkrio da je ta sorta luka koja ima glavicu umesto
čena, znači kao crni luk samo što je beli tačnije jedno-čen.
|
Sorta Jedno-Čenja Belog Luka |
Zimsko Sađenje. najbolje krenuti sa sađenjem sredinom Novembra, kada ste baštu uspremili od korova, napravićete dublja korita od 10-15 cm i poređati oljuštene čenjeve belog luka u zemlju, ali kada ljuštite onda ljuštite samo okolne čenjeve a sredinu nemojte saditi jer ne daje kvalitetne glavice. Zagrnite zemlju bez utabavanja i čekajte da prezimi, prvih toplih dana ga okopajte ako bude bilo potrebe.
Letnje Sađenje, najbolje je krenuti sredinom marta u napravljena korita u zemlji, zemljište bi trebalo biti dobro rastresito. Redovno ga održavajte i okopavajte i imaćete Beli Luk za primer, moj lično stav je da je bolji jesenji luk nego onaj što se seje na proleće.
Da li ste razmišljali o tome da ponudite na sajtu RSS feed.
ОдговориИзбришиRado bih ga pratio.
Hvala na predlogu!
ОдговориИзбришиPostavio sam Feed Burner, nikad nisam radio sa njim ali eto mislim da sam uredu ga postavio... Pozdrav, Svaki predlog je dobro došao