Praziluk - Allium ampeloprasum var. porrum
Sorta "Domaći Dugi"
Sorta "Domaći Dugi"
Tip "Dvogodišnja biljka - Domaći Autohtoni Tip"
Jedna od naših starih sorti, (ima ih još ali ne znam koji su). Praziluk, ima široku primenu, za pečenje, kuvanje i prženje. Ova sorta Praziluka, je naj poznatija, i naj zastupljenija kod nas, pre svega što joj odgovara jako zemljište (veoma nađubreno), tako isto joj i odgovara periodi suše od jula do avgusta.
Proizvodnja Rasade
Možete krenuti i u Januaru, ali ja vam preporučujem krajem Februara u tople leje. U rasadniku pripremite parcelicu, tako što jedan deo sitne zemlje odvojite sa strane, i semenke pobacate po zemlji tako kao da solite neko jelo (samo nemoj te da presolite) što ređe to je kvalitetnije, samo nemojte ni puno da bude retko. U prvoj fazi primetićete kada biljke počnu da izlaze iz zemlje, izgleda će kao trava, a na kraju peruški imaće slično kao da je se osušilo(ili tačnije izgorelo), kasnije u toku vegetacije to žutilo nestaje i biljke se ispravljaju. Kada bude bilo kao debljine olovke onda ga presađujete na otvorenom zemljistu (krajem aprila) odsečete bradu (ostavite 1cm dužine) i ošišate vrh do prve unutrašnje liske. posadite ga u rastresitu ali blago sabite zemlju i zagrnite ga sve dok se ne bude video beli koren, zalivajte ga redovno i obilno (ako nema dovoljno vlažnosti od padavina i ako su sunčani dani). I tokom cele godine ga čuvajte, naj bolje da bude u nekoj hladovini, možete ga posaditi izmedju dva reda Mirodjije. možete ga non stop orezivati (šišati) da bi dobijali sto veći koren, kao što je pokazano na slici.
Jedna od naših starih sorti, (ima ih još ali ne znam koji su). Praziluk, ima široku primenu, za pečenje, kuvanje i prženje. Ova sorta Praziluka, je naj poznatija, i naj zastupljenija kod nas, pre svega što joj odgovara jako zemljište (veoma nađubreno), tako isto joj i odgovara periodi suše od jula do avgusta.
Proizvodnja Rasade
Možete krenuti i u Januaru, ali ja vam preporučujem krajem Februara u tople leje. U rasadniku pripremite parcelicu, tako što jedan deo sitne zemlje odvojite sa strane, i semenke pobacate po zemlji tako kao da solite neko jelo (samo nemoj te da presolite) što ređe to je kvalitetnije, samo nemojte ni puno da bude retko. U prvoj fazi primetićete kada biljke počnu da izlaze iz zemlje, izgleda će kao trava, a na kraju peruški imaće slično kao da je se osušilo(ili tačnije izgorelo), kasnije u toku vegetacije to žutilo nestaje i biljke se ispravljaju. Kada bude bilo kao debljine olovke onda ga presađujete na otvorenom zemljistu (krajem aprila) odsečete bradu (ostavite 1cm dužine) i ošišate vrh do prve unutrašnje liske. posadite ga u rastresitu ali blago sabite zemlju i zagrnite ga sve dok se ne bude video beli koren, zalivajte ga redovno i obilno (ako nema dovoljno vlažnosti od padavina i ako su sunčani dani). I tokom cele godine ga čuvajte, naj bolje da bude u nekoj hladovini, možete ga posaditi izmedju dva reda Mirodjije. možete ga non stop orezivati (šišati) da bi dobijali sto veći koren, kao što je pokazano na slici.
Коментари
Постави коментар