Uzgoj Praziluka "Domaći Dugi" (Organska Proizvodnja)

Praziluk  - Allium ampeloprasum var. porrum
Sorta "Domaći Dugi" 
Tip "Dvogodišnja biljka - Domaći Autohtoni Tip

Jedna od naših starih sorti, (ima ih još ali ne znam koji su).  Praziluk, ima široku primenu, za pečenje, kuvanje i prženje. Ova sorta Praziluka, je naj poznatija, i naj zastupljenija kod nas, pre svega što joj odgovara jako zemljište (veoma nađubreno), tako isto joj i odgovara periodi suše od jula do avgusta.

Proizvodnja Rasade

Možete krenuti i u Januaru, ali ja vam preporučujem krajem Februara u tople leje. U rasadniku pripremite parcelicu, tako što jedan deo sitne zemlje odvojite sa strane, i semenke pobacate po zemlji tako kao da solite neko jelo (samo nemoj te da presolite) što ređe to je kvalitetnije, samo nemojte ni puno da bude retko. U prvoj fazi primetićete kada biljke počnu da izlaze iz zemlje, izgleda će kao trava, a na kraju peruški imaće slično kao da je se osušilo(ili tačnije izgorelo), kasnije u toku vegetacije to žutilo nestaje i biljke se ispravljaju. Kada bude bilo kao debljine olovke onda  ga presađujete na otvorenom zemljistu (krajem aprila) odsečete bradu (ostavite 1cm dužine) i ošišate vrh do prve unutrašnje liske. posadite ga u rastresitu ali blago sabite zemlju i zagrnite ga sve dok se ne bude video beli koren, zalivajte ga redovno i obilno (ako nema dovoljno vlažnosti od padavina i ako su sunčani dani). I tokom cele godine ga čuvajte, naj bolje da bude u nekoj hladovini, možete ga posaditi izmedju dva reda Mirodjije. možete ga non stop orezivati (šišati) da bi dobijali sto veći koren, kao što je pokazano na slici.



Коментари