Zelena Salata - Rod: "Lactuca Sativa "
Sorta "Ljubljanska Ledenka"
Ova sorta salate kasno sazreva (ide kasno u cvet i kasno matori), glave su velike i kompaktne, liske su žućkasto u sredini a na kraju liski tamno zelene boje, ivice su talasaste i blago reckaste, nekad dobiju slabo ljubičastu boju po liskama najčešće kada su velike zime. Ova salata nije Hibrid, pa možete uvek ostavljati seme. Nije ni GMO!
Proizvodnja Rasade
Proizvodnju rasade možete krenuti (preporučujem) kad je zemljište vlažno, znači Februar, Mart, Septebmar ili Oktobar. Na zemlju koja je pretehodno obrađena (okopana), dodajte organski đubrivo (stari Stajnjak) na 1m² od 7-10kg zrelog đubreta, dodajte pesak na 1m² od 1-2kg, i još dodajte na 1m² pet šaka (ili jednu lopatu) piljevine (strugotine od drveta) ako je u pitanju jesenja proizvodnja. Takvu zemlju prekopajte i učinite rastresitom, kada je zemlja rastresita sklonite samo 1-2cm površinskog sloja te zemlje na strane, ostatak te zemlje mora biti i dalje rastresit, kao i ta zemlja koja je sa strana sklonjena.
Semenkice uzimajte sa prsohvatom i raspoređivajte po u zemlji (kao kad začinjavate ili solite neko jelo), razmak od semenke do semenke treba da bude otprilike oko 0.5cm morate da primenjujete ređu setvu (otprilike na 10cm² treba da bude 30 semenki). Kada ste završlili setvu onda zagrnite onu zemlju što ste ostavili sa strane, tako što trljate izmedju dlanova, debljina te zemlje trebala bi da bude od 1-3cm. Kasnije iznikle biljke možete proredjivati, gustina izniklih biljaka škodi korenskom sistemu i razvoju Zelene salate. Zapamtite Što ređe to bolje!.
Zelena salata treba da iznikne od 10-15 dana (zavisi i od količine toplote, vlage i drugih faktora). "Vreme" za rasađivanje trebalo bi da bude od 30-45 dana od nicanja (od pojave prve dve liske) , ali ne mora to značiti najčešće se presađuje kada biljka ima mereno od korena do kraja lista od 5-8cm (ili manje-sve zavisi kakav tip zemlje imate). Sadi se u rastreitu zemlju kojoj ne treba tolika količina đubreta, ali joj treba velika vlažnost i tama u prvih 3-4 dana. Ako ste je posejali početkom Februara onda je možete rasaditi sredinom ili krajem Marta.
U pripremljenu zemlju sadilicom (prlj-u nekim krajevima srbije tako zovu) pravimo rupu dubine oko 5cm, smeštamo koren zelene salate i zagrćemo zemljom, stiskamo je sa strana da bi zemlju malo sabili (ako je zemlja suva pre ubacivanja zelene salate u rupu, trebalo bi nasuti vodu u rupu i onda ubaciti zelenu salatu i zagrnuti je). Da bi se zelena salata što pre primila preporučujem odsecanje vrha najveće liske oko 1cm od vrha liske, to se radi da bi biljka imala dovoljno vode za nastavak nicanja na drugom mestu. Razmak od jedne do druge biljke trebao bi da bude od 25cm do maksimalno 40cm.
Da bi se odbranili od raznih štetočina, kao što su mali pužići (puž golać), potrebno je da ukopate čašu od jogurta ili teglu da ivice budu u nivou zemlje i u nju naspite smešu od piva i kvasca (pekarski) do pola posude, puževi obožavaju miris piva i kvasca i tako upadnu u čašu i nema ih više. To bi bilo dobro da ukopate na svakom 10-om metru ako imate veću količinu.
Tokom rasta zelena salata iziskuje toplotu ali umerenu, škodi joj preveliko sunce i preveliko zalivanje, ali najbolje napreduje kada ima umereno vlažnosti i toplote, to je mesec april maj i eventualno jun.
Zavele liske kod zelene salate, trebalo bi da ih uklonite cele da se bolest ne bi proširila na druge liske i na celu biljku, Ali to je redak slučaj plamenjače kod ove sorte Ljubljanske Ledenke, ona je prirodno otporna (torelantna) na sve poznate bolesti.
Sorta "Ljubljanska Ledenka"
Tip "Ledenke - Kristalke"
Ova sorta salate kasno sazreva (ide kasno u cvet i kasno matori), glave su velike i kompaktne, liske su žućkasto u sredini a na kraju liski tamno zelene boje, ivice su talasaste i blago reckaste, nekad dobiju slabo ljubičastu boju po liskama najčešće kada su velike zime. Ova salata nije Hibrid, pa možete uvek ostavljati seme. Nije ni GMO!
Proizvodnja Rasade
Seme Zelene salate |
Proizvodnju rasade možete krenuti (preporučujem) kad je zemljište vlažno, znači Februar, Mart, Septebmar ili Oktobar. Na zemlju koja je pretehodno obrađena (okopana), dodajte organski đubrivo (stari Stajnjak) na 1m² od 7-10kg zrelog đubreta, dodajte pesak na 1m² od 1-2kg, i još dodajte na 1m² pet šaka (ili jednu lopatu) piljevine (strugotine od drveta) ako je u pitanju jesenja proizvodnja. Takvu zemlju prekopajte i učinite rastresitom, kada je zemlja rastresita sklonite samo 1-2cm površinskog sloja te zemlje na strane, ostatak te zemlje mora biti i dalje rastresit, kao i ta zemlja koja je sa strana sklonjena.
Semenkice uzimajte sa prsohvatom i raspoređivajte po u zemlji (kao kad začinjavate ili solite neko jelo), razmak od semenke do semenke treba da bude otprilike oko 0.5cm morate da primenjujete ređu setvu (otprilike na 10cm² treba da bude 30 semenki). Kada ste završlili setvu onda zagrnite onu zemlju što ste ostavili sa strane, tako što trljate izmedju dlanova, debljina te zemlje trebala bi da bude od 1-3cm. Kasnije iznikle biljke možete proredjivati, gustina izniklih biljaka škodi korenskom sistemu i razvoju Zelene salate. Zapamtite Što ređe to bolje!.
Sadnja Zelene salate |
Ljubljanska Ledenka posle petnaestog dana od rasađivanja |
Da bi se odbranili od raznih štetočina, kao što su mali pužići (puž golać), potrebno je da ukopate čašu od jogurta ili teglu da ivice budu u nivou zemlje i u nju naspite smešu od piva i kvasca (pekarski) do pola posude, puževi obožavaju miris piva i kvasca i tako upadnu u čašu i nema ih više. To bi bilo dobro da ukopate na svakom 10-om metru ako imate veću količinu.
Tokom rasta zelena salata iziskuje toplotu ali umerenu, škodi joj preveliko sunce i preveliko zalivanje, ali najbolje napreduje kada ima umereno vlažnosti i toplote, to je mesec april maj i eventualno jun.
Zavele liske kod zelene salate, trebalo bi da ih uklonite cele da se bolest ne bi proširila na druge liske i na celu biljku, Ali to je redak slučaj plamenjače kod ove sorte Ljubljanske Ledenke, ona je prirodno otporna (torelantna) na sve poznate bolesti.
Moja proizvodnja |
Коментари
Постави коментар