Zelena Salata - Lactuca Sativa -
"Great Lakes |Grit Lejks|"
Tip "Glavenke - Kristalke "
Potiče iz Engleske i tamo je poznata stara sorta, koju svi cene. Ova sorta Zelene salate je namenjena za ranu proizvodnju, prolećnu i jesenju proizvodnju. Listovi su krupni i čvrsti i hrskavi (nisu plastični kao kod hibridnih ranih sorti) treba joj kasno da procveta (da zamatori). Zadržava dosta dugo svežinu za razliku od klasičnih drugih sorti. Visoka temperatura usporava nicanje. tako da je idealna temperatura od 1 do 6°C.
Proizvodnja rasade
Ovu sortu možete kreniti prvih dana kada nije tolika toplina napolju, to je negde početkom Februara (Ako su uslovi napolju za to) i početkom Marta, kada su dani još napolju vedri i nisu kišoviti. U pripremljenu zemlju prethodno obrađenu (okopanu), dodajte organsko đubrivo (stari Stajnjak) na 1m² od 13-19kg zrelog đubreta, dodajte pesak na 1m² od 2-4kg, i dodajte 1-2 lopate piljevine (strugotine od drveta) takvu zemlju prekopajte i učinite rastresitom, kada je zemlja rastresita sklonite samo 1cm površinskog sloja te zemlje na strane, ostatak te zemlje mora biti i dalje rastresit, kao i ta sklonjena zemlja sa strana. Iznikle biljke možete proredjivati, gustina izniklih biljaka škodi korenskom sistemu i razvoju Zelene salate. Zapamtite Što ređe to bolje!.
Zelena salata treba da iznikne od 10-15 dana (zavisi i od količine toplote, vlage i drugih faktora). "Vreme" za rasađivanje trebalo bi da bude od 30-50 dana od dana kada nikne, ali ne mora to značiti najčešće se presađuje kada biljka ima mereno od korena do kraja lista od 5-8cm. Sadi se u rastreitu zemlju kojoj ne treba tolika količina đubreta, ali joj treba velika vlažnost i tama u prvih 3-4 dana. Ako ste je posejali početkom Februara onda je možete rasaditi sredinom Marta.
Rasađivanje
U pripremljenu zemlju sadilicom pravimo rupu dubine oko 5cm, smeštamo koren zelene salate i zagrćemo zemljom, stiskamo je sa strana da bi zemlju malo sabili (ako je zemlja suva pre ubacivanja zelene salate u rupu, trebalo bi nasuti vodu u rupu i onda ubaciti zelenu salatu i zagrnuti je). Da bi se zelena salata što pre primila preporučujem odsecanje vrha najveće liske oko 1cm od vrha liske, to se radi da bi biljka imala dovoljno vode za nastavak nicanja na drugom mestu. Razmak od jedne do druge biljke trebao bi da bude od 25cm do maksimalno 40cm.
Slabo je napada bilo koja bolest. Otporna je na bolesti, pogodna je za kišovito vreme. ako se problem sa pužićima pojavi onda ukopajte teglu da ivice budu u nivou zemlje i u nju naspite smešu od piva i kvasca (pekarski).
Ova sorta obožava hladno vreme ali obožava i toplo samo da ima dovoljno vlažnosti. U početku je od rasađivanja nežna i preporučujem zalivanje 3 puta dnevno prva 2 dana, samo u slučaju da zemlja nije dovoljno vlažna. Posle se zaliva po potrebi a to je jednom u 2 do 3 dana. Zalivajte samo oko dna zelene salate, izbegavajte zalivanje preko lista.
"Great Lakes |Grit Lejks|"
Tip "Glavenke - Kristalke "
Potiče iz Engleske i tamo je poznata stara sorta, koju svi cene. Ova sorta Zelene salate je namenjena za ranu proizvodnju, prolećnu i jesenju proizvodnju. Listovi su krupni i čvrsti i hrskavi (nisu plastični kao kod hibridnih ranih sorti) treba joj kasno da procveta (da zamatori). Zadržava dosta dugo svežinu za razliku od klasičnih drugih sorti. Visoka temperatura usporava nicanje. tako da je idealna temperatura od 1 do 6°C.
Proizvodnja rasade
13 dan od sejanja |
Zelena salata treba da iznikne od 10-15 dana (zavisi i od količine toplote, vlage i drugih faktora). "Vreme" za rasađivanje trebalo bi da bude od 30-50 dana od dana kada nikne, ali ne mora to značiti najčešće se presađuje kada biljka ima mereno od korena do kraja lista od 5-8cm. Sadi se u rastreitu zemlju kojoj ne treba tolika količina đubreta, ali joj treba velika vlažnost i tama u prvih 3-4 dana. Ako ste je posejali početkom Februara onda je možete rasaditi sredinom Marta.
Rasađivanje
U pripremljenu zemlju sadilicom pravimo rupu dubine oko 5cm, smeštamo koren zelene salate i zagrćemo zemljom, stiskamo je sa strana da bi zemlju malo sabili (ako je zemlja suva pre ubacivanja zelene salate u rupu, trebalo bi nasuti vodu u rupu i onda ubaciti zelenu salatu i zagrnuti je). Da bi se zelena salata što pre primila preporučujem odsecanje vrha najveće liske oko 1cm od vrha liske, to se radi da bi biljka imala dovoljno vode za nastavak nicanja na drugom mestu. Razmak od jedne do druge biljke trebao bi da bude od 25cm do maksimalno 40cm.
Slabo je napada bilo koja bolest. Otporna je na bolesti, pogodna je za kišovito vreme. ako se problem sa pužićima pojavi onda ukopajte teglu da ivice budu u nivou zemlje i u nju naspite smešu od piva i kvasca (pekarski).
Ova sorta obožava hladno vreme ali obožava i toplo samo da ima dovoljno vlažnosti. U početku je od rasađivanja nežna i preporučujem zalivanje 3 puta dnevno prva 2 dana, samo u slučaju da zemlja nije dovoljno vlažna. Posle se zaliva po potrebi a to je jednom u 2 do 3 dana. Zalivajte samo oko dna zelene salate, izbegavajte zalivanje preko lista.
Коментари
Постави коментар