Održavanje Rasadnika

U rasadniku bi preko noći, "ako ste u predhodnom postu" uradili i napravili rasadnik, trebalo biti oko 20-30°C redovno i obilno zalivajte, mlakom vodom.

Dobro pokrivajte rasadnik, da nebi vetar otkrio i time možda upropastio zasejane biljke.

Počnite sa sejanjem kada ste oplevili prvu travu. Tada ste tek sigurni da će sledećeg puta manje nicati trava.

Označite površine koje sejete, napravite plan setve. Gde se šta sadi, da kasnije ne bi pomešali sorte koje ste zasejali. A i da bi unapred znali kako gde niče sledi primer ispod na slici je objašnjeno, još jedan savet nemojte sejati iste sorte biljaka zajedno, na primer da sejete paradajz jednu vrstu pored druge nego je odmaknite drugom biljkom na primer zelenom salatom, ali pogledajte ispod.
Da bi parcele sa zasejanim biljkama odvojili jednu od druge, najbolje je da koristite dršku od kukuruza (šarovku), stavi te je između jedne i druge možete i da je ofarbate, pa bi pritom parcele bile primetnije. 

Idealna temperatura je kad je konstantna od 18 do 25°C preko noći, a preko dana kada je od 22 do 29°C,  ali temperatura preko 34°C nije poželjna, kao ni ispod 2°C nije poželjna. U dobro napravljenom rasadniku ako je 0°C napolju u rasadniku je oko 15°C, a ako je spoljna temperatura oko 20°C onda u samom Rasadniku bi trebalo biti oko 30°C. Najlon služi za regulaciju toplote. 

Kada je kraj aprila i kreću topli dani, redovno preko dana otkrivajte prvo jednu pa onda drugu stranu, zbog temperaturnog šoka biljke. Kasnije otkrijte obadva kraja rasadnika. Ali samo ako su topli dani od 20°C do 30°C. 


Коментари