Uzgoj Organskog Ukrasnog Kupusa


“Lep, a Jestiv” 






Kada dolazi jesen većina biljaka u baštama se suše i venu. Ali ukrasni kupus može podneti jaku hladnoću. Ukrasni kupus je biljka koja će nas baš u tim hladnim danima obradovati i ulepšati naše bašte i trpezu jarkim bojama. Ukrasni kupus je poreklom iz Evrope i Azije i pripada porodici “Brassica”.
Ukrasni kupus je prepoznatljiv po sivo-zelenom lišću, dok su listovi koji izbijaju iz sredine biljke obojeni u tonove roze, ljubičaste, crvenkaste, bele ili bež boje. Listovi mogu biti kovrdžavi, talasasti ili izreckani. Ne formira čvrstu glavicu kao običan kupus. Svoje jarke boje dobija tek kada temperatura padne ispod 10C.

Voli sunčane položaje i vlažno. 

Rasad ukrasnog se ne razlikuje ni malo od običnog, Pazite da ih ne pomešate. Postoje razne ukrasne sorte i varijante. Počinje se sa sejanjem na otvorenom zemljištu, semenkama je potrebna svetlost da bi klijale, pa ih treba samo blago utisnuti u zemlju, ne prekrivati ih puno. Najbolje je da se seje u polusenci jer mladim biljčicama leti ne prija direktno sunce, krajem Avgusta iznikle biljke rasaditi na drugo mesto, gde je planirano da budu preko cele zime.

U proleće se razvija cvetna grana sa žutim cvetićima.


Коментари