Uzgoj Organskog Praziluka



Preporučujem sortu Kamuš i Domaći Dugi 

Kamuš praziluk je dvogodišnja biljka koja se koristi kao hrana, začin, medonosna vrsta, krasna i lekovita vrsta. Sadrži puno vitamina C.

Domaći dugi, domaća duga sorta, praziluka, Sadi se u Martu u rasadnik radi dobijanja rasade, presađuje se, na otvoreno zemljište u julu ili avgustu. 

Razni varijeti praziluka, imaju razliočito vreme berbe, postoje tri sorte, Rani, Srednji i Kasni. Posejte praziluk duboko, ako hoćete da bude beo i dugačak, negde dubine oko 20 cm u veoma hranljivo zemljište.



Praziluk je spreman za presađivanje iz rasadnika, kada dostigne veličinu oko 20 do 30 cm, skratite korenje na 1cm i potkrešite listove skraćivajući biljku na 20cm. izbužite rupu u isitnjenu zemlju tako da polovina sadnice praziluka bude u zemlji. Redovno zalivajte prvih mesec dana, zalivajte kad god zemlja bude suva. 

Praziluk je biljka koju treba da non stop da potkresivate, tako dobijate na dužini biljke i regeneraciji. Tako potkresivana biljka svakih 15 dana je kvalitetnija i ukusnija. Potkresivate kada biljka obori listove i potkresivate na onom delu gde je se presavila.

Najbolje ga gajiti sa Mrkvom, Paradajzom i Celerom jer su njegove najbolje komšije…


Коментари