Uzgoj Organskog Celera



Preporučujem Celer Praški i Celer Juta, ili neka domaća sorta. 
 
Celer Juta, ne daje plod ali najčešće se koristi njegovo lišće. Sadi se na otvorenom kao šangarepa, ili u leje od marta pa do juna, redovno se raščupava i proređava, treba mu dugo da stigne od oktobra pa do novembra. 


Celer praški obrazuje glavu veličine od 10-15cm koristi se plod koji je pod zemljom, i njegovo lišće.  Sadi se u rasadnik od Marta pa do kraja Aprila, presađujese na otvoreno u Maju i gotov plod stiže za korišćenje od septembra pa do početka novembra. 

Celer je biljka kojoj je potrebna izbeljivati. Jer je mnogo ukusniji kada se izbeljiva. 

Коментари

  1. Kako se izbeljuje celer?
    Inače blog je odličan, svaka čast , samo napred

    Pozdrav Tanja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav.

      Drago mi je da Vam se blog sviđa, Hvala.

      Celer postoji vrsta koja se zove Praška i ona bez glave. Celer treba kada bude oko 30-40cm biljke treba da se umotaju novinama (ili a4 listom ali preporučujem novine) i zagrnu zemljom do polovine novina, tako nekih 5-6 dana posle toga koristite pun njegov ukus. Izbeljivanje znači smanjiti prodiranje sunčevih zraka da biljka ne bi ranije sazrela i omatorila i time izgubila ukus.

      Zdrava hrana je osnov i zdravog života. Pozdrav svako dobro.

      Избриши
  2. Mnogo hvala na brzom i iscrpnom odgovoru. Stavila sam celer u rasad , prvi put ću ga sejati ove godine i ovo sa novinama ću naravno primeniti. Prvi put i čujem za ovako nešto iako sam pročitala zaista mnogo knjiga i članaka o uzgoju organske hrane. Čak ni na jednom forumu nisam naišla na ovu informaciju, ali dobro čovek se uči dok je živ.
    Još jednom mnogo hvala i sve najbolje i u životu i u zdravoj bašti.
    Pozdrav Tanja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je cilj da informišem svakog, Treba se hraniti zdravo, ulagati maksimum, a taj maksimum od biljke daće nam veliku ljubav. A biljku ne treba gledati kao neku fabriku, treba da je gledate kao živo biće-kao ljubimce.

      Hvala na lepim Željama gospođo Tanja. Pozdrav

      Избриши
  3. Анониман2. март 2014. 03:28

    Celer kad je zreo, uviti u novinu, poloziti u zemlju...ili kad ga prenosimo iz rasada u zemlju da se dalje razvija i zri ? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Anonimni,
      Celer kad je u zemlji (kad ima oko 15-35 cm zavisi koja je sorta dajem primer, da ostane malo i da viri sa strana, ne zagrće se celer ceo.....) onda se uvije novinama i zagrne zemljom sa strane da ne bi vetar oduvao novine, to se naj češće koristi ako mu treba kvalitetno celerovo lišće. Ja obično koristim lišće za sušenje pa tako da to samo uradim kod jednog celera, za supu i za čorbe i tako dalje... odgrovor na tvoje pitanje.. kad ga prenosimo iz rasada u zemlju da se dalje razvija i zri ?

      Избриши
  4. Zašto moj celer prošle godine neije napravio glavicu? Imao je divne velike tamnozelene listove ali samo 2-3 su napravila glavicu. Sadila sam Celer Praški. Nisam odustala opet sam ove godine posadila celer. Neko mi je tekao da sve vreme treba kidati listove u krug. Da li je to tačno?
    Svetlana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zdravo. Celer je čudna biljka za uzgoj zavisi i od tipa zemljišta ali bi trebalo da ima bar koliko toliko glavicu.... ako ste kupili neku kesicu od "nekog" proizvođača moguće da su Vam podvalili celer koji ne stvara glavicu. Naj bolje ostavite seme od njega ostavite ga da pre-godini i onda će on procvetati i stvoriti seme koje je 100 posto zdravo i baš onako kako vi želite... OSTAVLJAJTE VAŠE SEME! to je moj savet...

      Избриши
    2. Milane hvala! Svake godine po nešto naučim , tek sam ove godine shvatila kako je bitno čuvati svoja semena. Inače malo sam lenja kada je u pitanju sakupljanje sopstvenog semenskog materijala. Inače kupila sam Superior seme ove godine , pa - videćemo.

      Избриши
    3. Nema velike mudrosti u ostavljanju semena, samo da stavite u neku papirnu kesicu,
      1-Bolja klijavost vašeg semena
      2-Znate seme koje je posejano biće i sledeće godine isto,
      3-znate da je 100% prirodno i da nije GMO.

      Ne bih nikoga preporučio, jer ne želim nikog da reklamiram jer ne zaslužuju. Pogledajte ali nemojte se oslanjati na kupovna semena. i nemojte biti ničiji zamorac za testiranje semena.

      Primer za superiorov paradajz pre 20 godina je bio jedan tip a sad je sasvim drugi. niti oni gledaju šta pakuju, dobijate seme koje se već gubi u drugoj i trećoj reprodukciji, (izrodi se)

      Избриши

Постави коментар