Uzgoj Organskog Krastavca

"U početku nežna biljka, a kasnije opasna!!!"



Zavisi od sorte do sorte ali ja lično preporučujem sortu “Kornišona - Levina” i Sortu “Sunčani Potok”

"Levina" Spada u malu sortu krastavaca koja je pogodna za zimnicu, semenke zahtevaju toplotu, vlažnost i đubrenje stajskim đubrivom da bi pravilno nikle.
Sorta Levina seje se sredinom Marta u plastenicima u čaše od jogura ili slične plitke posudice ili je posejati na otvorenom, presađuje se na otvoreno zemljište krajem Maja i početkom Juna  kada biljka dobije 3-4 liske i to da budu hrapave na dodir. Gotovi plodovi se ubiraju tokom Jula, Avgusta i Septembra. 

Sorta "Sunčani Potok", se seje krajem Maja i početkom Juna, najbolje na otvorenom, bere se kada dostigne lepe i kvalitetne plodove veličine oko 20cm. 




Nega: 
Semenke krastavca najbolje bi bilo posejati direktno u zemlju, ali se praktikuje sejanje u čaše od jogurta, ja lično sejem u zemlju ubaci se malo đubreta i zalije i eto ga za deset dana izašao iz zemlje, tada dok niče je najosetljivi kad izlazi iz zemlje sve dok ne dobije hrapave liske i vreže. Najbolje ga uspravljajte uz kolac da ide po njemu. Potrebno je redovno zalivanje.

Prinos - Plod: 
Koristi se Plod izduženog cilindričnog oblika, veoma sočan i sadrži hranljiv sok, koji je zdrav za želudac. Berite krastavac dok ne počne da žuti. 

Коментари

  1. Gde i kako nabaviti seme organskog kornisona

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gospodjo izvinite što moj odgovor kasni, (Imao sam nekih problema pa nisam bio na netu odavno..) nadam se da ste nešto našli... sve sorte koje postoje su hibridi, pa tako da je teško nabaviti pravo organsko seme, ovako ja vam predlažem da posejete neki univerzalni krastavac. to znaci kad možete da ga berete kad je mlad postoje takve sorte, postoje organska semena kao naprimer ja što sam nabavio krastavac koji raste od 30-60cm, nije hibrid ili gmo. kada se budem raspitao, napisacu vam sortu krastavca i gde ga možete naći,..... još jednom se izvinjavam za kađnjenje moga odgovora. Pozdrav

      Избриши

Постави коментар