Uzgoj Organske Paprike


"Za nicanje seme paprike: traži veliku vlažnost i toplotu zemljišta..."




Paprike delimo u dve kategorije: "Slatke i Ljute"

"Slatke Paprike": Spadaju paprike koje imaju lepo i sočno meso, mogu biti raznih boja (Crvena, Žuta, Zelena, Ljubičasta i Bela i tako dalje). 

Preporučio bih Dve sorte slatkih paprika: Prva je Crvena sorta "Kurtovska Kapija", a druga je Žuta "Šorokšari". 

   Kurtovska Kapija počinje se sa sejanjem krajem Marta u rasadniku i traži toplinu zemljišta i vlažnost da bi iznikla pravilno i brzo, da bi povećali preko noći i dana toplotu najbolje je da je uzgajate u posebnom rasadniku i da sprovedete sijalicu (ostavite da sija da bi grejala ceo dan i noć biljke, povremeno obilazite da pogledate da li sijalica nije pala pa pritome izazvala neželjene posledice), gde će je za 10-15 dana iznići. Presađiva se sredinom Maja na veoma nađubreno zemljište, peskovito i rastresito u razmaku od 50x25cm, najbolje je staviti dve do tri sadnice zajedno, jel bolje uspevaju kada se nalaze zajedno. Prinos daje Avgustom i Septembrom. 
   Paprika Šorokšari seje se u rasadniku krajem Februara do kraja Marta i traži toplinu zemljišta i vlažnost da bi iznikla pravilno i brzo, da bi povećali preko noći i dana toplotu najbolje je da je uzgajate u posebnom rasadniku i da sprovedete sijalicu (ostavite da sija da bi grejala ceo dan i noć biljke, povremeno obilazite da pogledate da li sijalica nije pala pa pritome izazvala neželjene posledice), traži veoma hranjivu zemlju i iziskuje redovno zalivanje. Presađiva se krajem Aprila  do kraja Maja kada biljka dostige doboljno jako stablo. Plodovi stižu da se beru od početka Avgusta pa do početka Oktobra.

 
Ljute Paprike imaju meso koje je ljuto, a ljutina zavisi od sorte do sorte, postoje blago ljute, slabo ljute i slatko ljute sorte.

Pomenuo bi jednu slatko - ljutu sortu "Paprika Feferoni Slatki"
Paprika Feferoni Slatki seje se na otvoreno zemljište od kraja Marta do kraja Juna, potrebno joj je veoma velika vlažnosti i toplota, Napomena nemojte je stavljati pored slatke jel se može ukrstiti sa njom i nedobiti dobar plod (ljuta paprika može u opšte da ne bude ljuta, a slatka može biti ljuta). Plodovi stižu da se koriste od početka Jula pa do početka oktobra zavisi kad je posejana i način na koji je uzgajana.




Nega: 
Paprika traži veliku i konstantnu temperaturu i vlažnost zemljišta da bi se seme pravilno razvilo u biljku. Kada se postigne optimalana temperatura od 25-30C paprika može da iznikne i za 7-9dana. Za rasadu je potrebno veoma hranljivo zemljište i rastresito. Ako zemljište nije rastresito dodajte mu dosta peska pre sejanja paprike u rasadnik, kada treba da posejete seme paprike u rasadnik, najbolje je staviti u mlak čaj od kamilice pre na 4 dana sejanja i onda je posejte u plitka korita. Zalivajte je redovno koji strukovi se nisu  pravilno razvili najbolje ih ukoliniti da kasnije ne prave problem. Kada se rasadi brzo se prima za zemljište, i traži veliku toplotu ali i veliku vlažnost zemljišta.


Prinos - Plod:
Od Paprike, se uzbiraju plodovi koji su sočni i puni vitamina. I može da ima Velike i Kvalitetne prinose, ako se pravilno poseje i uzgaja.

Коментари

  1. Pozdrav Milane . Kompanija koju predstavljam se bavi otkupom organske paprike i njenom daljom preradom . S obzirom da ove godine organska paprika je deficit na nasem trzistu , mogu li Vas zamoliti za preporuku nekog proizvodjaca koga mogu pozvati za otkup organske paprike ?
    srdacan pozdrav ,
    Ivan Tomic

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Ivane, ne poznajem nikoga ko se bavi velikom proizvodnjom organske paprike, ja papriku uzgajam samo za moje potrebe nešto malo, za ajvar i tako... ne isplativa mi je zato što nemam dovoljno vode za zalivanje. Ako vas interesuje ostalo Povrće mogu vam naći nekoga javite se na moj mail "miki.stevanovic802@gmail.com", Izvinite što sam kasnio sa odgovorom.. Pozdrav

      Избриши
    2. Postovanje Ivanedali i vas zanima paprika.I ako vas zanima imacemo ove godine.0641280691DraganN Sad.

      Избриши
    3. Postovani,
      kao sto i moji predhodnici rekose i ja nemam neku veliku kolicinu mada je i to veliko relativno ali mozete mi se javiti kako za papriku tako i za paradajz krastavac ili sta Vama odgovara jer proizvodim iskljucivo organsko povrce. Pored povrca proizvodim i ajvare i ljutenice takodje bez konzervansa od istog tog povrca.
      Moj mail je acaskorpion@gmail.com
      s`postovanjem
      Aleksandar

      Избриши

Постави коментар