Uzgoj Organskog Prokelja (Kelj Pupčar)

"Oko Prokelja nije potrebna velika agrotehnička priprema, ali obaveza jeste. Seje se u Aprilu ili Maju i triput se tokom godine bere."

Preporučio bih Sortu Hercules.



Treba ga redovno zalivati, međuredno obrađivati i prihranjivati. Zaštita od štetočina je ista kao i kod ostalih porodica kupusa, da bi ih zaštitili od raznih insekata, najbolje je postaviti blizu paradajza. Kod kelja pupcara u sušnim uslovima znacajniji problem mogu biti lisne vaši, to bi moglo stvoriti problem ako se ne nalazi blizu paradajza. 

Počinje se sa setvom krajem Marta na otvorenom zemljištu, ne tako nađubrenom, jel ne traži veoma nađubreno zemljište, a krajem Maja i početkom Juna treba ga presaditi na drugo mesto gde će biti preko cele zime, prva berba plodova počinje oktobrom i novembrom.

Na malim površinama u baštenskoj proizvodnji može se primeniti berba i da se bere po potrebi odozdo na gore pri cemu berba može da počne u Oktobru pa da traje do Januara a nekad i do proleca jer je veoma otporan na niske temperature.
Ostaci stabla i listova mogu se iskoristiti kao izvaredna stocna hrana ili kompost.
 

Nega: 
Oko biljke nema puno posla samo Zalivanje i Fiksiranje (Mora da ima potporu). Zabodite kolac u zemlju ali pazite da nebude zaboden blizu korena jer će uništiti biljku (najbolje je zabosti kolac pre sađenja), i privežite ga da nebi išao po zemlji, jer bi se dešavalo da biljka počne da truli.
Uklanjanje vrhova izdanka, Listovi se mogu i kidati ali tek kada se uradi prva branja malih kupisčića.


Prinos - Plod: 
Gotove male glavice odkinite tako da biljka može sledeći rod da postigne (da pre stigne da formira druge glavice pravilno) nemojte koristiti oštar nož (najbolje drugi deo noža koji nije oštar).  


Коментари