Uzgoj Organskog Kupusa

"Postoje Bezbroj sorti"



Uzgoj zavisi od sorte do sorte ali pomenuću neke sorte koje kod nas uspevaju uspešno. Dve najbolje sorte koje su mi donele prinos su Futoški i Srpski melez (postoje razne sorte srpskog meleza). 

Futoški Kupus može se početi sa sejanjem u usitnjenu i nađubrenu zemlju na otvorenom krajem Marta, Aprila ili Maja, iznikle biljke mogu se pikirati (raščupati, presaditi na drugo mesto, prorediti). Gotov prinos stiše Junu, Julu, Avgustu i Septembaru, zavisi kad je posejan. 

Srpski Melez, počinje sa sejanjem sredinom Juna na otvorenom zemljištu, iznikle biljke se presađuju negde u Julu, a prinos dolazi u Oktobru i Novembru, korisi se za jesenju proizvodnju.
 

"Šta treba Raditi sa kupusom bez glavice? "

"Glavicu kupusa čine skup listova koji se savijaju na unutar i obrazuju jedan veliki pupoljak. Ako glavice kupusa nisu formirane kao što trebaju da budu formirane, dobijaju roze boju, venu ili ih je napala neka bolest. Najbolje ih uklonite, a na njihovo mesto zasadite drugu sadnicu kupusa. "

Sadnja semena Kupusa

Seme je slično kao i za listinu i druge biljke koje pripadaju porodici kupusa ("Brassicae"). Seme se sadi u plitka korita u rasadniku ili na otvoreno zavisi koja sorta je u pitanju, i presađuje se tek kad iznikle biljke dobiju jak i zdrav koren. Pre rasađivanja kupusa, pre ubacivanja u zemlju, treba napraviti mešavinu: Peska, Đubreta, Zemlje i Vode (smeša života). Pre nego što ubacimo sadnicu u zemlju prosušimo malo koren i umočimo u napravljenu mešavinu i zasaditi ga u zemlju. 

Kupus je biljka koja obožava zalivanje, jednom rečiju voli vodu i vlažnost. Ali isto tako i veoma ali ne preterano Hranljivo zemljište, zemljište u ovom slučaju treba da bude bogato Kalcijumom a to postižete suvim ljuskama od kokošijeg jaja, ili dodavanja male količine kreča (zagašenog) pre na sedam dana sađenja na parcelu kojoj se planira. 
Nega: 
Za vreme presađivanja sadnice kupusa najbolje je u obrađenu zemlju probušiti malu rupu u koju ćete ubaciti smešu od vode, đubriva, peska i zemlje i zasaditi sadnicu Kupusa. Kupus moža da oboli od raznih bolesti, tako kada vidite da boje listova sadnice menjaju boju u modru (tamno roze) boju tu sadnicu najbolje je zameniti sa novom zdravom sadnicom.

Prinos - Plod:
Od kupusa se koristi dobro formirana glavica za ishranu. Dvostruki prinos kupusa, nakon Branja kupusa. Odsecite ravno nožem između glavice i korena, i napravite krst preko korena i dobićete još jednu glavicu malo kasnije, ali to važi samo za neke sorte.

 

Коментари