Uzgoj Organskog Paradajz-a

Preporučio bih Vam Sorte: Novosadski Jabučar, Narvik, Mediteranski, Saint Pierre, Volovsko Srce, Čeri, Žuti Paradajz, i Paradajz u obliku Kruške. 


Novosadski Jabučar, veoma sočnog i "živopisnog ukusa", seme se seje u rasadniku u Februaru,Martu ili Aprilu, a presađuje se u Maju ili Junu zavisi od nicanja semena, a od nicanja semena do ubiranja plodova treba da protekne od 120 do 130 dana. 

Saint Pierre (Veoma Kasna Sorta) paradajz, pogodan je za zimnicu, salate, ili neke vrsta variva, seme se seje u rasadniku od Januara pa do kraja Aprila presađuje se kad biljka bude od 15-20 cm veličine. 










Volovsko Srce, je jedna od najkrupnijih sorti paradjza, Omiljena kod amatera koji žele da dobiju plodove teške od 700-800g a ponekad i od 1kg! Pošto su plodovi krupni, ima ih malo na grozdu, mesnati su i ukusni, ukus pravog domaćeg sočnog jabučara. Gaji se uz kolje visoko od 2metra, na jedno ili dva stabla, uz redovno navodnavanje i zalamanje zaperaka. Seme se seje u rasadniku od Marta pa do kraja Aprila, semenkama je potrebno od 8-15 dana da izniknu, kad postignu dovoljnu veličinu od 15-20cm presađuju se i vežu za kolac. 



Pažnja nestavljajte sorte paradajiza zajedno, zbog mogućih mutacija i ukrštanja, nego odvojeno.

 Posejte Kukuruz pored svake pete ili sedme stabljike paradajza, da bi višak vlage pokupio od paradajza, i time sprečio nastanak plamenjače. 


 

U pripremljen i redovno održavan rasadnik, treba posejati semenke u plitka korita dubine oko 1cm. Treba ga redovno zalivati, zaliva se kasnbo ujutru oko 6h ili kasno veče oko 19-21h, rasadnik provretravati svaki dan kada su topli dani.
Seme Paradajza
Paradajz koji je star 15 dana
  Seme iziskuje toplo zemljište i topao vazduh, Počinje sa sejanjem kada prođe opasnost mrazeva, zato se seje u pripremljenom u rasadniku. 
Sa rasađivanjem je najbloje početi kada biljka dostigne 3--10 listova ili kad ima oko 20 cm veličine.

  Pre rasađivanja zabija se kolac u zemlju u razmaku od 60cm, pravi se rupa za sađenje na oko 10cm od kolca, u rupu je najbolje nasuti smešu od Peska, Đubreta, Zemlje i Vode (Smeša života), Sadi se malo ukrivo prema kolcu, i kako raste tako treba vezati za kolac radi potpore, najbolje je napraviti rezervoar za vodu, jer paradajz je žedna biljka i iziskuje redovno zalivanje. To se obezbeđuje tako što se ukopava mala saksija kao rezervoar oko 20cm od kolca. Kasnije u toku rasta kidaju se mali izdanci (Tiće) koji se nalaze između stabla i listova biljke. 
  

Dok ga uzgajate pre cvetanja, a i posle cvatanja treba da prskate Plavim Kamenom( modra galica ) ili nešto na bazi Plavog kamena, Takva smeša štiti paradajz od plamenjače i dodatno ga prihranjuje a pri tome je i zdrava za biljku. Pitajte prodavača da vam obljasni kako treba da se prska!


Коментари